Outplacement

Outplacement. Wat is dat nu precies?

Outplacement houdt in dat een gespecialiseerde dienstverlener een ontslagen of uit zichzelf vertrekkende werknemer helpt een nieuwe baan te vinden of om een bedrijf te beginnen.

De ondersteuning bestaat onder andere uit het in kaart brengen van talenten, interesses en competenties. Ook krijgt de medewerker hulp bij het sollicitatieproces voor een nieuwe baan of bij de start van zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast kan outplacement ook psychologische of mentale steun bieden.

Outplacement

Werkgevers zijn in Nederland niet verplicht outplacement aan te bieden of te bekostigen. In de praktijk wordt het recht outplacement vaak in de vaststellingsovereenkomst bij ontslag opgenomen. Er is wel een verplichting tot outplacement wanneer er sprake is van ontslag bij een reorganisatie of herstructurering en outplacement in het sociaal plan is opgenomen. In een sociaal staan de voorwaarden van het collectieve ontslag omschreven.

Het is vaak aan de werkgever om het initiatief te nemen om aan de ontslagen werknemer een outplacementbegeleiding en een outplacementbureau voor te stellen. Voor de ontslagen werknemer is deelname aan outplacement – anders dan in België – geen verplichting. In België kunnen werknemers die niet ingaan op het aanbod van outplacement in bepaalde situaties hun recht op een werkloosheidsuitkering verliezen.

Implacement

Een gerelateerd begrip aan outplacement is implacement, waarbij mensen begeleid worden naar een nieuwe baan binnen dezelfde organisatie.