Wanneer een medewerker ziek wordt gemeld is de Wet verbetering poortwachter van kracht. Om het voor werkgevers en werknemers gemakkelijker te maken hebben we de wet samengevat in een schema. In het Schema wet poortwachter worden de richtlijnen en acties weergegeven die van toepassing zijn bij de re-integratie van een zieke werknemer. Het schema treft u hieronder aan.

Schema wet poortwachter

Dag 1 De werknemer heeft zich ziek gemeld. We spreken hier van de eerste dag arbeidsongeschiktheid. Het is van belang dat de werkgever de ziekmelding per direct doorgeeft aan de arbodienst.
Vanaf 4 tot week 68 Indien de ziekmelding dermate ernstig is en er mogelijk sprake is van geen benutbare mogelijkheden in werk, is er de mogelijkheid van een vervroegde WIA (IVA). 
Week 6 De bedrijfsarts stelt de probleemanalyse op.
Week 8 Uiterlijk 2 weken na opstellen probleemanalyse dient het plan plan van aanpak opgesteld te worden door werknemer en werkgever.
Week 42 Ziekteaangifte door werkgever bij UWV: de zogenaamde 42e weekmelding. De werkgever kan dit doen via de verzuimmelder in het werkgeversportaal.
Week 44-48 De werkgever en werknemer krijgen een brief van UWV waarin zij geattendeerd worden op de eerstejaarsevaluatie.
De werkgever vraagt hiervoor advies aan de bedrijfsarts en vraagt een consult voor de medewerker bij de bedrijfsarts aan.
Week 52 De werkgever en de werkgever maken de eerstejaarsevaluatie op. Mogelijk dient er een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet te worden. Vraag dit na bij de bedrijfsarts.
Week 52 Wanneer er geen zicht bestaat op een volledige werkhervatting in eigen werk die binnen drie maanden gerealiseerd kan worden, moet er een spoor 2 re-integratie traject worden opgestart. Het spoor 2 traject dient binnen 6 weken na de 1e jaarsevaluatie opgestart te zijn. Intussen dienen de spoor 1 re-integratieactiviteiten ook door te lopen.
Week 88 De werknemer ontvang van UWV een brief waarin wordt gemeld dat deze binnenkort 2 jaar ziek is. In de brief wordt ook de uiterste datum voor het indienen van de WIA aanvraag vermeld.
Week 91 Zowel de werknemer als de werkgever vullen de eindevaluatie in. Zij doen dit naar aanleiding van het actueel oordeel van de bedrijfsarts. Hierbij moeten zij alle stukken en rapportages voor het re-integratieverslag verzamelen.  
Week 93 De Aanvraag voor de WIA moet door de werknemer ingediend zijn, inclusief het re-integratieverslag.
De werkgever ondersteunt de aanvraag door middel van het uploaden vaan aanvullende documenten in het werkgeversportaal.
Week 97-100 UWV beoordeelt de re-integratie inspanningen van de werkgever en de werknemer. Daarna wordt de WIA aanvraag van de werknemer beoordeeld.
Week 104 UWV beslist over de WIA aanvraag.
Minder dan -35% arbeidsongeschikt betekent geen WIA. Wanneer de re-integratie inspanningen als onvoldoende worden beschouwd volgt er nog geen WIA keuring maar legt UWV een loonsanctie aan de werkgever op.
Na het besluit van UWV Afhankelijk van het besluit van UWV zijn er verschillende vervolgstappen mogelijk: in bezwaar gaan tegen de beslissing en/of bekortingstraject eventuele loonsanctie, aanpassen arbeidsovereenkomst wanneer de werknemer in dienst blijft of aanvraag ontslagvergunning bij UWV of opstellen vaststellingsovereenkomst wanneer de medewerker ziek uit dienst gaat.
Tijdens de hele periode Tijdens het gehele traject:alle acties goed vastleggen en rapportages van het re-integratiebureau aan het re-integratiedossier van de medewerker toevoegen.

Related articles