De term samengesteld ziekteverzuim wordt gebruikt wanneer een medewerker meerdere keren kort na elkaar ziek is. Wanneer tussen de verschillende ziekmeldingen niet meer dan 28 dagen zit worden de ziekteperiodes bij elkaar opgeteld. Als de zieke medewerker na de 28e dag toch weer opnieuw uitvalt start er een nieuwe ziekteperiode.
Samengesteld ziekteverzuim van belang bij re-integratie
Doordat ziekmeldingen bij elkaar opgeteld kunnen worden kan er dus sprake zijn van één en dezelfde ziekteperiode. In HR-land wordt deze ziekmelding ook wel ketenverzuim genoemd. Wanneer de ziekteperiodes bij elkaar 104 weken bedragen, mag de werkgever de loondoorbetaling stoppen en volgt de WIA-aanvraag. Tenminste, wanneer er sprake is van voldoende re-integratie inspanningen. Dus wanneer er sprake is van voldoende re-integratie inspanningen in het eerste spoor en een adequaat re-integratietraject in het tweede spoor.
Let op risico loonsanctie bij samengesteld ziekteverzuim
Wanneer sprake is van samengesteld ziekteverzuim en er na twee jaar ziekteverzuim een WIA-aanvraag wordt ingediend, zal het UWV deze afwijzen wanneer er niets of te weinig aan re-integratie is gedaan. UWV zal in dat geval zelfs een loonsanctie opleggen die meestal inhoudt dat de werkgever de medewerker verplicht één jaar moet doorbetalen. Een loonsanctie is vaak te repareren door de tekortkomingen te herstellen en alsnog allerlei re-integratie inspanningen uit te voeren. Maar voorkomen is beter dan genezen. Het repareren van een loonsanctie kost immers tijd en geld. Er dient alsnog een spoor 2 traject opgestart te worden, terwijl de werkgever intussen verplicht blijft het loon van de medewerker door te betalen.
Duurzaamheidstoets
De periode van 28 dagen tussen twee ziekmeldingen is in het leven geroepen om de duurzaamheid van de herstelmelding te kunnen toetsen. Dit wordt ook wel de duurzaamheidstoets genoemd. Wanneer er binnen de periode van 28 dagen sprake is van een nieuwe ziekmelding loop de Wet Poortwachter gewoon door.
Bedongen arbeid
Het is van belang dat bij de duurzaamheidstoets de medewerker ook daadwerkelijk zijn eigen werk uitvoert, ook wel bedongen arbeid genoemd. Dit betekent dat de medewerker zijn normale werkzaamheden uitvoert, dus geen aangepaste werkzaamheden. Hoe klein die aanpassing misschien ook is.
Duurzaamheidstoets en vakantie
Wij adviseren tijdens een duurzaamheidstoets de werknemer geen toestemming voor verlof of vakantie te geven. De duurzaamheid van een betermelding is dan immers niet goed te checken of de werknemer volledig is hersteld.